** Let op: vanwege de coronamaatregelen is veel informatie op deze site niet up-to-date. Zie voor actuele informatie Brightspace en/of de website van de desbetreffende organisatie.**

Binnen de opleiding

Zoals bij Reflectie is aangegeven krijg je aan het begin van de opleiding het introducerende vak LLP. Tijdens dit vak zal in bijeenkomst 2 en 3 aandacht worden besteed aan juridische basisvaardigheden. Tijdens bijeenkomst 5 zullen we ons richten op onderzoeksvaardigheden en in bijeenkomst 6 zal er een juridisch debat plaatsvinden. Aan het eind van dit vak wordt er een taaltoets afgenomen.

In de Leerlijn Juridische kernvaardigheden heb je gezien dat in Bachelor 1 het Oriëntatievak Grondslagen van het Recht wordt gegeven. In het tweede leerjaar wordt het vak Moot Court aangeboden. Tot slot volg je in Bachelor 3 het vak Rechtsfilosofie I en neem je deel aan de bachelorscriptie. In deze vakken moet je schriftelijke opdrachten inleveren.

alt text image

Als je binnen je opleiding nog extra wil oefenen met vaardigheden, kun je keuzevakken kiezen. Vanuit vaardighedenperspectief zijn deze vakken wellicht interessant:

Oefenen met schriftelijke vaardigheden

- Immigratie, Integratie en Discriminatie: papers schrijven
- Telecommunicatierecht: een paper schrijven
- Europa in de Praktijk: een paper schrijven
- Immigratierecht: casusopdrachten en een verslag schrijven
- Marktwerkingsvraagstukken: groepspaper schrijven
- Mensenhandel: Een benadering vanuit juridisch, beleidsmatig en sociaalwetenschappelijk perspectief: een paper schrijven

Oefenen met schriftelijke EN mondelinge vaardigheden

- Retorica en Recht: een pleidooi houden en een retorische analyse schrijven
- Legal English for Bachelor Students: samenvattingen en papers schrijven, presentaties en discussies houden
- Politiek Staatsrecht: vier notities schrijven en deze mondeling verdedigen
- Beroepsethiek voor Juristen: referaten houden
- Argumenteren voor Juristen: debatten en referaten houden
- Studentenparlement: verslagen schrijven en debatteren
- VAR-pleitwedstrijd: processtukken schrijven en pleiten

Zijn deze keuzevakken toch niet wat je zoekt, kijk dan naar de rest van de vakken die aangeboden worden op de faculteit en universiteit!

alt text image

Naast de opleiding

Student-assistent

Een interessante manier om naast je opleiding (juridische) vaardigheden te oefenen, is via student-assistentschappen (juridisch onderzoek doen). Als student-assistent verricht je hand- en spandiensten voor docenten: dat kan gaan van het helpen bij onderzoek c.q. meeschrijven aan een artikel, tot LLP-studenttutor of videotrainer bij Moot Court. Je traint hiermee je algemene academische professionele vaardigheden. Spreek je docenten vooral regelmatig aan of er wellicht vacatures zijn!

Studieverenigingen

Er worden verschillende workshops georganiseerd waar studenten als het ware worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan een Legal English workshop, assessmenttraining, sollicitatieworkshop, LinkedInworkshop en nog veel meer!

Redacteur

Als redacteur van een juridisch tijdschrift leer je twee belangrijke vaardigheden. Je leert niet alleen juridisch te schrijven, maar ook hoe je informatie moet verzamelen. Neem een kijkje op het maandblad Ars Aequi en de NOVUM!

Career zone

Het is erg belangrijk om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan. Daarom is het aan te raden om te bepalen in hoeverre je over bepaalde vaardigheden beschikt. Op de careerzone kun je je ook voorbereiden en je sollicitatievaardigheden ontwikkelen.

alt text image