** Let op: vanwege de coronamaatregelen is veel informatie op deze site niet up-to-date. Zie voor actuele informatie Brightspace en/of de website van de desbetreffende organisatie.**

Binnen de opleiding

Het is niet verplicht om tijdens je opleiding een stage te lopen, maar het wordt je wel aangeraden dit te doen! Het is tegenwoordig namelijk erg belangrijk dat je op je cv kunt laten zien dat je naast je studie ook andere activiteiten hebt ondernomen. Tijdens een stage maak je kennis met de beroepspraktijk en kom je erachter of het werk iets voor je is.

Zoals je wellicht al hebt gemerkt, is stage lopen bij een rechtswinkel ideaal om keuzeruimte mee te vullen (kan tevens als vrijwilligerswerk). Je traint alle skills, reflecteert, oriënteert en je hebt ook nog eens contact met een echte advocaat die jouw 'begeleider' wordt!

alt text image

Ook kom je tijdens het vak Moot Court, wat in het tweede jaar aangeboden wordt, in contact met echte rechters en advocaten uit de praktijk. In het keuzevak Personal and Professional Impact werk je met een groep studenten aan een consultancy voor een publieke organisatie, waarin je dus een echt probleem uit de praktijk probeert op te lossen.

Naast de opleiding

Op de universiteit heb je weinig contacturen, wat betekent dat je veel aan zelfstudie moet doen. Anderzijds heb je ook voldoende tijd om te werken (goed plannen is wel the key!). Als je nog je vrije uren wilt vullen en meteen wilt zien hoe het recht in de praktijk werkt dan is één van de volgende opties wellicht een mooie manier:

alt text image

Student-assistentschappen

Je kunt op de faculteit verschillende assistentschappen vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een LLP-tutor, je begeleidt de eerstejaars studenten (dus het is ook handig om dit pas in het tweede of derde jaar van je opleiding te doen). Tevens kun je je opgeven als videotrainer voor het vak Moot Court dat in het tweede jaar plaats vindt. Je helpt hierbij met de opnames tijdens het oefenen met pleiten.

Je kunt ook op de faculteit aan de slag als student-assistent bij verschillende afdelingen. Je houdt je dan bezig met o.a. juridisch onderzoeken, conferenties organiseren, of het meeschrijven van wetenschappelijk artikelen. Je draait dus mee in het onderwijs.

Wedstrijden

Door het meedoen aan juridische wedstrijden leer je niet alleen het recht in de praktijk toe te passen, maar werk je ook aan vaardigheden (zoals presenteren). Er zijn verschillende soorten wedstrijden, van pleitwedstrijden tot wedstrijden gericht op cliëntgesprekken. Meestal kun je via de studieverenigingen meedoen, of via de verschillende afdelingen op de faculteit. Vaak is er informatie te vinden bij de ingang van het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Vrijwilligerswerk

Het is als jurist erg belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Door vrijwilligerswerk te doen zie je wat er in de samenleving speelt. Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk, zoals helpen bij Slachtofferhulp Nederland, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International Student Group of de Voedselbank. Gaat jouw voorkeur er toch naar uit om je opgedane kennis toe te passen in de praktijk, kun je ook vrijwilliger worden als juridisch adviseur bij de Stichting Rechtopjerecht, of kun je gaan werken bij een rechtswinkel.

Wil je alvast gaan kijken naar vacatures voor vrijwilligerswerk? Klik dan verder!

alt text image

Juridische bijbaantjes

Een juridische bijbaan is natuurlijk erg mooi, het sluit namelijk aan bij je opleiding. Je kunt bijvoorbeeld als studentmedewerker of als juridisch secretaresse aan de slag bij een advocatenkantoor. Ook kun je als griffier aan de slag bij de verschillende rechtbanken in Nederland.

De Universiteit Leiden heeft een samenwerkingsverband met de rechtbank Den Haag. Neem voor meer informatie contact op met Annet van der Helm.

Een andere optie is om redacteur te worden voor een juridisch tijdschrift. Door juridische artikelen te schrijven leer je niet alleen juridisch te schrijven, maar ook hoe je informatie moet verzamelen. Zo oefen je meteen met twee belangrijke vaardigheden!

Neem een kijkje bij het maandblad Ars Aequi en de NOVUM.

Commissiewerk

Commissiewerk draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, zo leer je bijvoorbeeld goed samenwerken. Een studie- en studentenvereniging biedt veel mogelijkheid om ervaring op te doen in verschillende commissies. Denk aan commissies die feestjes organiseren of de commissies die verantwoordelijk zijn voor de financiën van de vereniging. De kans is groot dat je een commissie zult vinden die past bij jouw interesses. Bovendien is het vaak is ook erg gezellig!

Career zone

Wil je de arbeidsmarkt verkennen en je verdiepen in de mogelijkheden die er zijn? Heb je hulp nodig bij het vinden van een stageplek of ben je op zoek naar een passende vacature? Kijk dan verder!

alt text image