** Let op: vanwege de coronamaatregelen is veel informatie op deze site niet up-to-date. Zie voor actuele informatie Brightspace en/of de website van de desbetreffende organisatie.**

Binnen de opleiding

Zoals bij Reflectie is aangegeven krijg je aan het begin van de opleiding het introducerende vak LLP. Tijdens dit vak vindt in bijeenkomst 4 een rechtbankbezoek plaats. In bijeenkomst 7 vindt een gastlezing of een werkbezoek plaats.

Wil jij graag deelnemen aan activiteiten die je verder helpen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling, en in contact komen met alumni, gastsprekers of experts uit de Nederlandse rechtspraktijk? Dan zijn de volgende keuzevakken wellicht interessant voor je:

alt text image

- Mensenhandel: Een benadering vanuit juridisch, beleidsmatig en sociaalwetenschappelijk perspectief
In dit vak heb je veel alumni, met name experts van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, de Recherche van inspectie SZW en andere gastsprekers.
Tevens train je met dit vak ook meteen bepaalde vaardigheden!

- Retorica en Recht
Tijdens dit vak delen experts uit de Nederlandse rechtspraktijk hun ervaringen met de studenten en lichten ze actuele kwesties nader toe, waarbij bijvoorbeeld de juridische grenzen van de retorica aan bod komen.
Je traint met dit vak ook je pleitvaardigheden!

- Recht en Literatuur
Deze cursus biedt studenten een reflectie op centrale noties en grondbeginselen van het recht lezingen van gastdocenten. Om een zo breed mogelijk perspectief te bieden op literatuur en haar belang voor het recht en voor juristen, worden tevens lezingen van gastdocenten georganiseerd.

- Europa in de Praktijk
Het doel van het vak is je kennis en inzicht in de EU vergroten door middel van een reeks interactieve colleges door 10 verschillende gastdocenten met een zeer uitgebreide praktijkervaring.

- Immigratierecht
Uit de praktijk worden sprekers uitgenodigd om over hun dagelijkse werk te vertellen. In de voorgaande jaren waren dit asieladvocaten, medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook wordt een bezoek gebracht aan een rechtbank waar een zittingsdag wordt bijgewoond.

- Beroepsethiek voor Juristen
Dit vak biedt inzicht in beroepsethische problemen en dilemma’s binnen de rechtspraktijk, zoals deze worden ondervonden door advocaten, rechters, officieren van justitie, notarissen en andere juristen.

- Argumenteren voor juristen
Dit vak biedt uitleg van beginselen van argumentatietheorie en logica, met het oog op verbetering van argumentatieve slagvaardigheid. Tevens komen er gastsprekers.


alt text image

Naast de opleiding

Naast de opleiding kun je op verschillende plekken terecht om informatie te vergaren. Ba2 en Ba3 worden ieder collegejaar geopend met informatie over alle mogelijkheden die Leiden je biedt om je naast je opleiding verder te ontwikkelen. Mis deze informatie niet!

Rechtswinkel

Je kunt je studiekennis toepassen in de praktijk door gedurende een bepaalde periode als vrijwilliger te werken bij een van de rechtswinkels die juridisch advies geven. Je leert snel een antwoord zoeken op een (rechts)vraag van iemand en je helpt mensen die het vaak niet zo breed hebben.

Loopbaancoach

Voor al je vragen over arbeidsmarktperspectieven, assessments, solliciteren of stages kun je terecht bij onze loopbaancoach, Marije Bedaux.
Een CV-check per mail behoort ook tot de mogelijkheden!

Mentornetwerk

De Universiteit Leiden bereidt studenten en jonge alumni graag goed voor op de arbeidsmarkt. Hiervoor zetten wij graag de kennis en ervaring van Leidse alumni in. Om deze studenten en jonge alumni die vragen over hun loopbaan hebben in contact te brengen met ervaren alumni, heeft de Universiteit Leiden het Mentornetwerk in het leven geroepen.

Studieverenigingen

In Leiden zijn er veel studieverenigingen die allerlei activiteiten voor studenten organiseren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verschillende borrels en feesten tot meer studiegerichte activiteiten als kantoorbezoeken en bedrijvendagen.

De Juridische Faculteitsvereniging Grotius is een studievereniging voor studenten aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en vervult een grote rol bij de arbeidsmarktoriëntatie. JFV Grotius biedt ondersteuning aan bij de studie, maar bevordert ook de juridische en algemene ontwikkeling van de studenten. Zo organiseert de carrièrecommissie meerdere kantoorbezoeken per jaar waar studenten een beeld krijgen van het betreffende kantoor. Ook worden er jaarlijks recruitmentevenementen als een recruitmentbrunch, -ontbijt en –diner georganiseerd, met als uitschieter de Leidse Juridische Bedrijvendag in Kasteel Oud-Poelgeest. Aan dit soort evenementen nemen verschillende bedrijven, zoals banken en kantoren, deel. Deze kunnen zowel internationaal als regionaal opereren en verschillen dus erg in grootte.

Benieuwd welke juridische studieverenigingen er nog meer zijn in Leiden? Klik dan verder!

Career Zone

De Leiden Career Zone geeft je de mogelijkheid om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden te verkennen. Onderzoek wat bij jou past en hoe je hiermee aan de slag kunt.

alt text image